Najväčšia odpustová slávnosť gréckokatolíkov sa začala v Ľutine

26.08.2006 Sabinov

Ľutina 26. augusta (TASR) - Obradom svätenia vody začala sa dnes v Ľutine v okrese Sabinov najväčšia odpustová slávnosť gréckokatolíkov Prešovskej eparchie.
Na dvojdňovom podujatí očakávajú 10 000 - 15 000 pútnikov, ktorí dnes prichádzali z jednotlivých farností autobusmi, autami a peši, informoval hovorca Biskupského úradu Ľubomír Petrík. Vybrať si pútnici môžu miesto duchovných aktivít a paralelných programov buď na Mariánskej hore, alebo v miestnej Bazilike minor Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Konať sa budú archijerejské sväté liturgie, mládežnícka krížová cesta, večiereň, utiereň, molebeny a adorácie. Organizátori pripravili pre mladých i dospelých dva koncerty evanjelizačnej hudby populárneho českého umelca Jiřího Zmožka.
Ľutinská púť sa koná po 152. raz. Začiatok duchovnej tradície siaha do roku 1855, keď ju povolil pápež Pius IX. Podľa cirkevných zdrojov sa miestnej obyvateľke Zuzane Feketeovej na sviatok Premenenia Pána podľa Juliánskeho kalendára zjavil sv. Mikuláš. Po opakovaných zjaveniach postavili na ľutinskej hore kríž.
Pápež Ján Pavol II. vyhlásil miestny chrám v roku 1988 za Baziliku minor, ktorá je jedinou gréckokatolíckou na Slovensku.
Púť vyvrcholí v nedeľu predpoludním archijerejskou svätou liturgiou, ktorú bude celebrovať prešovský biskup Ján Babjak a koncelebrovať biskupi zo Slovenska i Čiech.
 

Vyberte región